Ученици, учители, родители, дейци на културата и просвещението изпълниха площад „Възраждане“ в Разград в празничния 24 май. Сред официалните лица на празника бяха депутатът  Гюнай Хюсмен, зам.-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова, Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим, председателят на Общински съвет – Разград Стоян Ненчев и областният управител д-р Деян Димитров.

Тържеството започна с химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на хор „Железни струни“ и празнични слова слова отправи секретарят на читалище „Развитие 1869“ Виолета Антонова.

Венец пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий поднесоха ученици от ОУ „Н.Икономов“. Те сложиха началото на традиционната церемония последвани от представители на Община Разград, Областна администрация, на всички разградски учебни заведения и културни институти, както и от името на православният храм „Св.Николай Чудотворец“ и от Районното мюфтийство.

За първи път от две години насам се завърна празничното шествие. След мажоретния състав и Младежкия духов оркестър дефилираха стотици ученици, културни и просветни дейци. Иначе казано, градът се изпълни с живот и празнично настроение. Прозничното шествие завърши на площад „Момина чешма“. На сцената на Ларгото се състоя циремонията по връчването на наградите. Преди това трима от пълните отличници издигнаха националния флаг под звуците на химна РБългария.

Председателят на Общинския съвет  Стоян Ненчев представи носителите на високите отличия. С наградата на името на Никола Икономов бе удостоен младият и талантлив пианист Фидоси Керчев.

Със „Златен Пегас” бе удостоен писателят Димитър Петров.

Специално признание получиха пълните отличници на випуска, които тази година са 16.

След официалната церемония започна празничния концерт с участието на талантливите певци и танцьори на Разград.