Начало на днешния брифинг сложи говорителят на ОДМВР – Разград Илияна Георгиева. Тя напомни, че през настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за такива с пешеходци.

 

????????????????????????????????????

Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци процентно се увеличава спрямо всички загинали при ПТП. През есенно – зимния период се увеличава рискът от възникване на злополуки и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствието на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с неизправни светлини, двуколесните превозни средства, малогабаритната селскостопанска техника и ПС с животинска тяга най-често са с липсващи или неефективни светлоотразителни елементи. Нараства и броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили, движещи се с износени или летни гуми на мокри, заснежени и заледени настилки.

 Ръст на катастрофите през изминалия есенно-зимен сезон отчитат от полицията в Разград. От 15 ноември 2022 г. до началото на март 2023 г. на територията на областта са възникнали 152 пътнотранспортни произшествия. От тях 45 са тежки със седем загинали и 61 ранени, съобщи на пресконференция днес комисар Станимир Станев, началник на отдел „Охранителна полиция“ в Областната дирекция на МВР в Разград. За сравнение през предходния есенно-зимен сезон са регистрирани 122 катастрофи, от които 24 тежки с трима загинали и 32 ранени.

 

В рамките на акцията се провеждат следните кампании:

–        от 15.11 до 24.11.23 год. кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга, индивидуални електрически ПС и др.

–        от 24.11 до 04.12.23 год. кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В детските градини и училищата ще бъде проведена разяснителна кампания „Пресичаме безопасно“.

–        от 05.12 до 14.12.23 год. кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците.

По време на акцията ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП, като при необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Тази година Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП ще се отбележи на 19.11.23 г.

От началото на 2023 г. до 14.11.2023 г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 387 бр. ПТП, от които 129 тежки със 8 убити и 175 ранени лица. За същия период на 2022 г. са възникнали 369 ПТП, от които 100  тежки с  7 убити и 130 ранени лица. От посочените ПТП за 2023 г. 34 са били с участието на пешеходци, при които са били леко ранени 25 лица и един е загинал. За посочения период на 2022 г. са възникнали 11 бр. ПТП с пешеходци, при които са били ранени 10 лица и един е  загинал. По отношение на друга уязвима група участници в движението, велосипедистите, от началото на 2023 г. до 14.11.2023 г. на територията на ОДМВР – Разград са възникнали 6 бр. тежки ПТП с участието на велосипедисти с 6 ранени лица. За същия период на 2022 г. са възникнали 11 такива ПТП с ранени две лица.

                За периода на есенно-зимен сезон /15.11.2021г. – 01.03.2022г./ на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 122 ПТП, от които 24 тежки с 3-ма загинали и 32 ранени лица. За периода на предходния есенно-зимен сезон /15.11.2022г. – 01.03.2023г./ на територията на ОДМВР – Разград са възникнали общо 152 ПТП, от които 45 тежки с 7-ма загинали и 61 ранени лица. След анализ на възникналите ПТП се установява, че през зимния сезон най-уязвимите участници в движението са пешеходците. За сезон 22/23г. са причинени общо 9 ПТП с участието на пешеходци, като двама са  загинали и 5 са били ранени. През сезон 21/22г. с участието на пешеходци са възникнали 6 бр. ПТП с един загинал и пет ранени лица. Тази тенденция отчита увеличение на предизвиканите ПТП с участието на пешеходци.

                      С цел превенция на безопасността на пешеходците от началото на годината  в ОДМВР – Разград са съставени 110 бр. глоби по фиш /на пешеходци. Най-често извършваните нарушения са внезапно навлизане на уличното платно /96 бр./ и пресичане на нерегламентирани места. По-малко са констатираните случаи на неизползване на изградените тротоари от страна на пешеходците. За сравнение през 2022 г. констатираните нарушения, извършени от пешеходци са 81 бр. В тази връзка основният апел към водачите на МПС и пешеходците е да бъдат внимателни именно през този сезон. Посочените категории участници в движението следва да спазват стриктно законовите разпоредби на чл.108 до 115 за пешеходците и от чл.116 до чл.122 за водачите на МПС. Като допълнителни препоръки за пешеходците може да бъде посочено, че при движение през тъмната част на денонощието и при намалена видимост следва да бъдат със светли връхни дрехи, така че да бъдат ясно забележими от водачите. При пресичане на уличните и пътните платна пешеходците следва да бъдат много внимателни, да не отвличат вниманието си с използване на мобилни устройства, слушалки и др. Същите следва да пресичат на пешеходни пътеки и на осветени участъци от пътното платно.

            Използването на светлоотразителни жилетки от водачи на велосипеди е задължително при движение извън населени места.

            За водачите на МПС, като основна препоръка, преди начало на управление на автомобил, да почистват добре предните, страничните и панорамно стъкло на автомобила, така че да имат ясна видимост. Другите основни препоръки са следните:

От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм

В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка

Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване

Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност

Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна

Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени

Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай автомобила с буксирно въже

Не подценявай локвите и аквапланингите

Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходи

При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112 .