Петчленен състав на Окръжен съд – Разград призна за виновен 37-годишния Али А, който на 8 декември 2021 г. в дома си в Завет, нанасяйки три удара с нож, умишлено умъртвил 65-годишния си баща. За престъплението съдът му наложи наказание осем години „лишаване от свобода“, което да търпи при първоначален „строг“ режим. Той ще трябва да заплати и направените във фазата на досъдебното производство разноски в размер на 2857, 28 лв.

         Според свидетелски показания пострадалият бил конфликтна личност, често злоупотребявал с алкохол, имал грубо и непристойно поведение спрямо близките си хора. Във фаталната вечер и бащата, и синът били подпийнали. По-възрастният мъж отново започнал да обижда по-младия, вербалната агресия прераснала във физическа разпра, като бащата пръв нападнал сина си.

         От събраните в хода на делото доказателства е установено, че от мобилния си телефон, Али на два пъти е подавал сигнал на тел.112. Първият път веднага след като баща му нанесъл прорезна рана на ръката с джобно ножче, а вторият след като подсъдимият намушкал родителя си.

         Пристигналите на място полицейски служители установили, че 65-годишният му баща е в безпомощно състояние. Минути по-късно той починал от остра кръвозагуба в повиканата линейка.

         Присъдата бе произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. 

         Съдебният акт подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.