Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров бяха гости на официалното събитие, на което бе обявено създаването на „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“(КЧИЗ) във Варна, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Реализация на логистичен коридор от Азия през порт Варна в направление Шумен, Разград и Русе към Централна Европа е амбицията на създателите на клъстера – обясни председателят на КЧИЗ инж. Дойчин Ников. Той представи проекта „Логистичен и Реекспорт Хъб за Централна и Източна Европа“, както и идеите за регионални проекти, които са получили подкрепата на съответните Областни администрации. Подобен проект вече работи в Румъния през Констанца, а целта на българския му аналог е да се развие движение на стоки най-вече от Китай, Катар и Саудитска Арабия по направлението през Шумен, Разград и Русе.
За Разград идеята е за изграждане на Областен експо център с интермодален терминал, логистична зона, панаирна зона и високотехнологичен парк на обща площ 77 000 кв.м. Общата инвестиция за това възлиза на 15 милиона евро.
Заради подкрепата си към важни инфраструктурни и социално значими проекти Областният управител Гюнай Хюсмен получи благодарствено писмо, а на Главния секретар Михаил Тодоров бе връчено удостоверение за членство в „Клъстер Черноморска инициативна зона“, той е подкрепял идеите на клъстера и като депутат в 43-тото Народно събрание.
„Приветствам смелостта на инициаторите, дано е успешна реализацията на идеите ви“ – коментира г-н Хюсмен.
На събитието присъстваха още: Областният управител на Варна Стоян Пасев, на Шумен проф. Стефан Желев и на Русе Галин Григоров, представители на подобна структура в Румъния и на инвеститор от Катар.