Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов получиха днес уникални персонални кодове за достъп до електронните си досиета в НЗОК, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Процедурата е безплатна, издаването на кодовете в РЗОК-Разград отнема няколко минути и след въвеждането на кода в портала на НЗОК всеки има бърз и лесен достъп до медицинското си досие за периода 2009-2017 г. – увериха се Областният управител и заместниците му.
В медицинското досие са отразени всички прегледи и диагнози на съответния пациент, посещенията при общопрактикуващия лекар, специалист, зъболекар, направените изследвания, отпуснатите средства по рецептурна книжка и хоспитализациите в лечебни заведения. Това е една от първите стъпки към електронното здравеопазване – обясни директорът на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева. Следващите стъпки са: издаване на електронна рецепта и електронно направление за консултация и съвместно лечение към специалист.
Освен, че ще получат пълна информация за своя и на децата си здравен статус, гражданите ще придобият и навици да проследяват профилактичните си прегледи – допълни още д-р Станева.
„Уверен съм, че това ще е полезно за хората, които ще имат възможност да следят здравословното си състояние, да контролират извършените им медицински дейности, което ще доведе и до контрол на разходите на здравната каса“ – коментира Областният управител Гюнай Хюсмен. Той допълни още, че тези действия ще сплотят семействата, защото младите ще помагат на по-възрастните си роднини за работа с електронното досие и по този начин ще се укрепят традиционните ценности в нашето общество за взаимопомощ и отговорност към собственото здраве и това на близките ни.
Г-н Хюсмен призовава цялата Областна администрация, всички служители в регионални представителства на държавни институции в област Разград, неправителствените и граждански организации и сдружения, гражданите да се възползват от възможността за достъп до електронното си медицинско досие като получат код за достъп. „Електронното здравеопазване ще улесни гражданите и ще подобри тяхната информираност и грижата за състоянието на собственото им здраве“ – аргументира призива си Областният управител.