Над 300 деца участваха в кроса „Златна есен“, с който ЦПЛР Ученическа спортна школа „Руси Бухтев“ откри новата учебна година и започна поредица от състезания, посветени на 70 години от създаването на школата.

Състезанието в Градския парк бе открито от директора на УСШ Цветан Танев, който припомни, че школата е създадена през 1953 г., първоначално като Юношеска спортна школа. През годините УСШ е връзката между масовия спорт и високото спортно майсторство, което клубовете развиват и е гръбнакът на разградския спорт – заяви Танев.

През учебната 2023/24 г. в 42 групи в УСШ са записани 604 деца. Това става със заявление от родителите, не се плащат такси за тренировките. 11 вида са спортове, които се развиват в УСШ. 8 преподаватели подготвят децата: Стефко Данаилов – баскетбол, Красен Цонев – лека атлетика, Христо Димитров – бадминтон, Росен Русев – шахмат, Айшегюл Ахмедова – волейбол, Боян Бонев – стрелба с лък, Татяна Станева – ориентиране, Росен Иванов – тенис на маса. Още трима лектори преподават в УСШ: Жана Димитрова – плуване, Мирослав Минчев – колоездене и Севдалин Стоянов – тенис на корт.

От името на заместник-кмета и изпълняващ функциите на Кмет на Община Разград Полина Иванова директорът на УСШ получи поздравителен адрес за юбилея, връчен му от специалиста по спорт в Община Разград Златина Георгиева. Тя имаше честта да връчи и медалите на част от победителите в състезанието и да ги поздрави за постигнатите успехи. Поздравителен адрес от името на Регионалното управление на образованието връчи и експертът по спорт в РУО Николай Миланов.

В кроса участваха ученици от 1 до 12 клас от 12 училища и извънучилищни звена в четири населени места: Разград, Русе, Лозница и Ясеновец. Отборен победител с най-много деца, качили се на почетната стълбичка, се оказа ОУ“Васил Левски“-Разград, на второ място е ППМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград, а на трето – ОУ“Никола Икономов“-Разград.

Ето имената на победителите в различните възрастови групи:

1-2 клас, момичета:

 1. Мадлен Марианова – ОУ“В.Левски“
 2. Нур Насуф – ОУ“Н.Й.Вапцаров“
 3. Саня Александрова – ОУ“В.Левски“

Момчета:

 1. Мерт Зия – ОУ“Н.Й.Вапцаров“
 2. Стоян Йорданов – ОУ“Н.Икономов“
 3. Християн Коев“ – ОУ“В.Левски“

3-4 клас, момичета:

 1. Адел Топчу – ОУ“Н.Икономов“
 2. Бусе Мехмед – ОУ“В.Левски“
 3. Верда Нурхан – ОУ“Н.Й.Вапцаров“

Момчета:

 1. Стилиян Пейчев – ОУ“В.Левски“
 2. Боян Калинов – ОУ“В.Левски“
 3. Джейми Райков – ОУ“В.Левски“

5-6 клас, момичета:

 1. Василена Маринова – ППМГ“Акад. Н.Обрешков“
 2. Ния Николова – ППМГ“Акад. Н.Обрешков“
 3. Кристиана Руменова – ОУ“Васил Левски“

Момчета:

 1. Али Алиев – ОУ“Н.Икономов“
 2. Христо Христов – ППМГ“Акад. Н.Обрешков“
 3. Денислав Тодоров – ОУ“В.Левски“

7-8 клас, момичета:

 1. Ашли Йени – ОУ“В.Левски“
 2. Алекса Николаева – ПГПЧЕ“Екз. Йосиф“
 3. Зерен Нихадова – СУ“Христо Ботев“-Лозница

Момчета:

 1. Венцислав Ангелов – ОУ“В.Левски“
 2. Сали Илхан – НПТГ“Ш.Петьофи“
 3. Иско Хасанов – Ясеновец

9-10 клас, момичета:

 1. Изабел Росенова – ПГПЧЕ“Екз. Йосиф“
 2. Емануела Стоянова – УСШ-Разград
 3. Биляна Панчева – УСШ-Разград

Момчета:

 1. Тома Виденов – НПТГ“Ш.Петьофи“
 2. Кристиян Кунев – ПГПЧЕ“Екз. Йосиф“
 3. Айтунч Алиев – ППМГ“Акад. Н.Обретенов“

11-12 клас, момичета:

 1. Каролина Иванчовска – ППМГ“Акад. Н.Обрешков“
 2. Йоана Вълова – ППМГ“Акад. Н.Обрешков“
 3. Ниляй Ахмед – ПГИ“Р.Шуман“

Момчета:

 1. Христофор Божанов –  НПТГ“Ш.Петьофи“

Призьорите получиха медали, отборните победители – купи, а всички финиширали – шапки с логото на УСШ.

УСШ посвещава на 70-тата си годишнина още 6 състезания, за участие в които са поканени представители на ученически школи от съседни региони. На 14 октомври от 10,30 ч. на спортния комплекс по стрелба с лък ще се проведе състезание по стрелба с лък. На 18 октомври от 14,00 ч. е състезанието по бадминтон, то ще се проведе в зала „Лудогорец”, в него ще участват състезатели от Разград и Исперих. В същия ден, но от 16,00 ч. в Градския парк е състезанието по ориентиране, в което ще участват деца от ученическите школи от Разград, Русе и Търговище. На 25 октомври от 10,00 ч. в зала „Лудогорец” започва състезанието по тенис на маса с участие на състезатели от спортните школи в Разград, Русе и Плевен. На 27 октомври състезанията са две, и двете са в зала „Лудогорец” и започват от 11,00 ч. – по волейбол и шахмат. И в двете участват състезатели от школите в Разград и Шумен.

Още снимки от кроса „Златна есен“ вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.