Министерски съвет отпуска на Община Разград 1 496 308 лв. за реконструкция на неремонтираната част от ул. „Странджа“ в областния град. Това е част от взетото вчера, 1 август, решение на правителството с премиер Кирил Петков на 196 общини да бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството целеви средства за общински проекти за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура.

Решението предвижда служебният министър да подпише договори с общините за изпълнение на проектите, като те ще се финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат периодично  след представяне на документи за извършени дейности.

Средствата, които се предвижда Община Разград да получи за реконструкция на ул. „Странджа“ и прилежащите кръстовища (втори и трети участък) през настоящата 2022 година, са 427 892 лв.

Освен ремонт на пътното платно в участъка от Стария кладенец до кръстовището с „Априлско въстание“, реконструкцията включва и нови тротоари в още по-голям участък – от Стария кладенец до бензиностанция „ОМВ“, както и ново улично осветление.

Предстои провеждане на обществена поръчка за изпълнение на дейностите по реконструкция на ул. „Странджа“.

Припомняме, че през 2021 г. Община Разград извърши ремонт на ул. „Странджа“ в две  отсечки: 490 м. от бул. „Априлско въстание“ до „Дунав“ с изграждане на кръгово кръстовище до „Билла“ и 400 м. от ул. „Добруджа“ до ул. „Дунав“. Единият ремонт бе със средства от общинския бюджет, а  другият – с държавно финансиране.

С извършването на ремонт на втория и третия участък от ул. „Странджа“ ще бъде обновена изцяло една от най-натоварените улици в Разград. Заедно с ремонтите на „Априлско въстание“, „Перистър“ и други основни улици, това е част от реализацията на амбициите на ръководството на Община Разград да бъде подобрена уличната инфраструктура, с което да се подобри и градската среда и качеството на живот на жителите на общината.