Кметът на Община Разград Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева бяха официални гости на откриването на изложбата под надслов „Освобождението през погледа на художниците от Лудогорието”. Експозицията е част от празничния календар на Община Разград за Деня на Разград 28 януари. Включва 12 акварела от фонда на ХГ”Проф. Илия Петров” и 13 графики от фонда на ХГ”Никола Маринов”-Търговище. Живописните платна, част от които портреит на опълченци, са рисувани от разградски художници от различни периоди – Александър Поплилов, Димитър Арнаудов, Васил Василев и други, а графиките са на Симеон Халачев и представят силно въздействащо и с много елементи различни моменти от историята на Руско-турската освободителна война.

„Като разградчанин съм горд и щастлив, че фондът на разградската галерия е толкова богат, че с експонати от него може да се направи изложба на всяка тематика. Тези експонати са безценни.” – така изрази впечатленията си от изложбата Кметът Добрин Добрев. „Особено е чувството да видиш картини, свързани  с Освобождението на нашия град. Гордост и удовлетворение е да знаеш, че в нашия край са живели толкова борбени, родолюбиви и жертвоготовни съграждани, оставили следа в опълчението и в освободителното движение.” – допълни Кметът Добрин Добрев.

Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева коментира, че „това истинско изкуство, тези картини  трябва да се видят от всеки разградчанин, не само на празника”.

Интерес към експозицията са проявили от галерия в Жеравна, откъдето искали да открият подобна изложба за Националния празник Трети март.

Експозицията ще остане в галерията до 12 февруари.

Гост на откриването й бе и заместник областният управител Ивелина Игнатова.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.