Община Разград, Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към него организираха днес в залата на Общински съвет Разград кръгла маса на тема: „Доброто взаимодействие между институциите в борбата с наркотиците“. Поводът за инициативата е 26 юни, когато се отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалният трафик с наркотици.

В срещата участваха институции имащи отношение към проблема, директори на училища, психолози, педагогически съветници, родители, общински съветници и др.
Гости на форума бяха инспектор Петьо Петков – сектор „Наркотици“ към СДВР и Люба Стоянова- експерт в Националния център по наркомании.

Кръглата маса бе открита от зам.кметът Ердинч Хасанов, който обясни, че в общината Превантивните клубове организират различни инициативи, позитивни мероприятия, насочени към превенция на децата, в борбата с наркотичните вещества. За да бъде ефективната работата по превенцията имаме нужда от подкрепата на родителската общност, обясни Хасанов.

Инспектор Петьо Петков презентира основните видове наркотици, като сподели, че само през миналата година са хванати около 300 вида нови дизайнерски дроги. Те са изключително опасни, тъй като за много кратко време водят до пагубни ефекти върху младите хора, отключват се и редица психични заболявания като шизофрения.

Като стряскаща статистика Петков отчете, че все повече хора над 30-годишна възраст, когато се предполага, че вече са изградени като характери и личности, посягат към дрогата. Той изнесе и кратка презентация за различните видове наркотици като марихуана, хероин, амфетамин и метаамфетамин, наргилетата и дизайнерските наркотици. Наркопроизводителите мечтаят да станат от днес за утре богати, а вдругиден двойно по-богати, но за сметка на нашите деца, заключи Петков и апелира, всички институции да си подадат ръка и да работят заедно за бъдещето на децата.

От разградската полиция отчетоха, че на територията на Лудогорието през миналата година случаите на задържани с наркотици са били 48, а от началото на тази година – 30. Задържаните са на възраст от 19 до 48 години. Регистриран е и 1 случай на починал след свръхдоза хероин.

В края на форума инсп. Петков сподели, че често родителите не знаят нищо за наркотиците и не знаят как да реагират, ако разберат, че детето им има проблем. Той предложи през следващата учебна година освен засилена превантивна дейност в училищата, там да се организира и формат „Училище за родители”, в който настойниците да се обучават какво представлява всяко наркотично вещество, до какви атипични поведенчески изменения води, как да разпознаят на време, че детето им има проблем с наркотиците.

Всички се обединиха около тезата, че борбата с наркотиците трябва да започне в семейството и да се реализира съвместно с учители, психолози, директори, педагогически съветници и институции, имащи отношение към проблема.