Зам.-кметът на Община Разград Галина Георгиева връчи наградите в церемонията по награждаване на 10-тия Национален конкурс „Поетични хоризонти на българката“, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация. Събитието се проведе на 1 ноември, в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.

Този престижен форум се провежда за 10-ти път с помощта на Община Разград, РБ “Проф. Боян Пенев” и Съюза на българските писатели. Конкурсът е посветен на изключителния принос на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина в културния живот и културно-историческото наследство на Разград и България.

Участие в конкурса тази година имаха 97 поетични творби, които бяха селектирани от професионално жури в състав:

Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели – ярък, съвременен български писател и учен, професор в университета в Базел, Швейцария; Надя Попова – водеща българска поетеса, член на СБП и главен редактор на в-к „Словото днес“, орган на СБП и Пламен Панчев – творец и общественик от Разград, член на СБП.

Ето и отличените поети:

Специална награда на Община Разград – Донка Василева от Разград

Специална награда на РБ „проф. Боян Пенев”- Милка Пиналска от с. Градина Пловдивска област

Специална награда на Издателство „Български писател” София – Дачо Господинов Разград – връчва Боян Ангелов

ІІІ-та награда – Цонка Христова от гр. Дряново, област Габрово

ІІ-ра награда – Емилия Пройнова от Разград

І-ва награда – Георги Драмбозов от София

Голямата награда на Кмета на Община Разград – малка пластика „Момина чешма”   – получи Петя Александрова от София.

Награда връчиха и от името на Федерация на жените в Разград на Емилия Пройнова. Празникът бе със специалното участие на 4-те български певици от квартет „Славей“- Светла Караджова, Лиляна Галевска, Ваня Вакари и Кристина Карамфилова, които поднесоха празничен концерт. Те получиха подаръци от председателя на Общински съвет – Разград Надежда Радославова.