Над 200 деца от началния курс на ОУ „И. С. Тургенев“ в Разград буквално превзеха древния Абритус тази седмица. Всички те – момичета и момчета от 1 до 3 клас, участват в Националната програма „България – образователни маршрути“ и избраха финала за тях да е в Регионалния исторически музей.

В продължение на четири дни – от понеделник до днес, водени от музейния педагог Христо Христов и дизайнера Михаил Маринов, те се впускаха в незабравими приключения, потапяйки се в живота и бита на древните хора, обитавали някога Абритус.

Освен че слушаха образователните беседи за онова време, децата търсиха съкровища, а след като ги откриеха, като добри граждани ги предаваха за съхранение в музея. Отговаряха на въпроси на илюстрована викторина, стреляха с лък, скачаха с чували, теглиха въже, пукаха привързани за глезените им балони, сами си изработваха щитове и шлемове като на римските войни, а след разходка из залите на Интерактивния музей сами си отсичаха монета за спомен от часовете, прекарани в Абритус. А момичетата и момчетата от 3 „а“ клас получиха и удостоверенията си за успешно завършена учебна година сред колоните на вила „Урбана“.

Случващото се през тази седмица е поредната крачка във вече няколкогодишната практика на музея да бъде все по-близо до децата и да ги запознава с богатото  материално и нематериално културно-историческо наследство на Разградския край – с организиране на творчески работилници на място при тях или обратно – в навечерието на празници от обредния календар на българите – в различните музейни обекти те да пресъздават характерните за съответния празник обичаи и да изработват коледни и новогодишни картички, мартеници и сувенири.

„Благодарим за възможността по нестандартен и много интересен за децата начин те да се срещнат с историята, да научават много нови за тях неща, а и да занесат в домовете си изработени от самите тях предмети“, каза след посещението на последната група деца в музея директорът на училище „И.С.Тургенев“ Милена Орешкова.