Осмото издание на Капанския събор, организиран от Община Разград, под патронажа на кмета д-р Валентин Василев, ще се проведе тази събота, 16 юни, в местността „Пчелина”.
Богата културна програма на събитието бе представена днес от Виолета Антонова – гл. експерт „Култура”, Даниела Петрова – експертът в РЕКИЦ „Читалища” и Светослав Митев – директор на Капанския ансамбъл.
Откриването на събора е в 10.00 часа, като в началото ще бъде отслужен водосвет.
Събитието е от местно и национално значение, то утвърждава уникалния капански фолклор, запазва автентичното му звучене и капанските традиции.
Записани за участие са 35 художествени състава, 11 индивидуални изпълнители, общо 630 участници ще излязат на сцената. Сред тях има 11 детски колектива. Участниците са от Разград, Гецово, Осенец, Дряновец, Кривня, Просторно, Сеново, Синя вода, Сейдол, Бисерци, Юпер.
Освен богатата фолклорна програма, детски атракцион ще радва малчуганите, заведения за храна и напитки ще допълва настроението на събора, а за малките участници и зрители са предвидени детска работилница за приложни изкуства, където ще могат да изработват традиционни украшения, да се учат да плетат, бродират и да рисуват кукли върху кратуни, както и още куп изненади за малките.
Децата от танцов ансамбъл „Лудогорче“ ще открият програмата, а закриването ще бъде с новата музикално-танцова постановка на Капански ансамбъл Разград – „Капанска сватба“. Постановката започва в 17.00 часа.
Веднага след участието на Капански ансамбъл Разград от 18.00 часа започва заключителният концерт на „Канарите“.
Безплатни автобуси за зрители ще пътуват през целия ден по следния маршрут:
Автобусите тръгват от Автогара Разград в 9.00, 11.30 ч., 17.00 ч. 20.00 ч., автобусът ще отпътува от спирка „Колибите“ /обръщало/ на „Пчелина“: в 9.30 ч., 12.00 ч., 17.30 ч., 20.30 ч.