Тържеството на площад „Възраждане“ бе съобразено с мерките за безопасност, които са наложени заради пандемията от COVID-19. Честването започна с химна на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, изпълнен от Свилена Дечева, преподавател в ЦРД.
Секретарят на НЧ „Развитие 1869“ Любомир Илиев изпълни одата „Българският език“ от Иван Вазов.
Тържествено слово за най-светлия български празник произнесе кметът Денчо Бояджиев.
С решение на Общински съвет – Разград бяха определени тазгодишните носители на наградата на името на Никола Икономов – Донка Дюлгерова и Емилия Русева, а с наградата „Златен Пегас” бе удостоена Божидарка Златарева. Лично председателят на местния парламент Стоян Ненчев обяви достойните носители на отличията.
Празничната церемония продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий.
Празничният 24-ти май бе продължен в Етнографския музей, където бяха наградени пълните отличници от випуск 2019/2020 . Тази година те са 14, като 8 от тях са от Гимназията с изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“. Награден бе един отличен студент от разградския филиал на РУ „Ангел Кънчев“. Наградите връчиха председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и кметът Денчо Бояджиев.