С няколко природосъобразни и хуманни инициативи в едно Клубът за приключенски спортове „Зелена стъпка” и Сдружението за защита на животните в Лудогорието отбелязаха заедно в Разград Световния ден на вегетарианството, съобщиха организаторите.

Събитието се проведе в Градския парк по време на традиционното неделно парково бягане, съчетано  тази неделя с дарителска акция за набиране на средства за местния приют за безстопанствени кучета, беседа за етичното отношение към всички живи същества и вегетарианска почерпка.

24 бегачи и 3-месечното куче от приюта Ная, заедно с придружител, се впуснаха по 5-километровото трасе в парка със стартови номера, т.к. днешното бягане на „Зелена стъпка” бе с времеизмерване, осигурено безплатно от „Зелена стъпка”. Най-бърз по маршрута бе 35-годишният Мартин Емилиянов, който дойде от Русе с колело за бягането в Разград.

Сред мъжете втори и трети финишираха Адриан Любенов и Венцислав Николов, а в челната тройка при жените се наредиха Албена Цонева, Цветанка Пенчева и Неделина Маринова.

Въпреки че бягането нямаше състезателен характер, най-бързите мъже и жени бяха аплодирани на почетната стълбичка, а наградата им бе на масата с веганските лакомства, от които се почерпиха и всички останали участници в инициативата, включително няколко кученца от приюта, доведени на събитието от природозащитниците.