95 първокласници в ОУ „Никола Икономов” получиха днес специални тетрадки с карта на града и полезни съвети как да използват най-прекия и безопасен път от дома до училище. От вътрешната страна на кориците са изписани полезни съвети към учениците и към родителите им. Инициативата е на ОД на МВР и по съгласуван с Регионално управление на образованието график с районния полицейски инспектор и инспекторите Детска педагогическа стая ще посетят всяко училище в обхвата на РУ „Полиция” Разград.

На първокласниците бе представен полицейски инспектор Йордан Иванов и инспекторите Надежда Обрешкова и Тезджан Бошнакова от Детска педагогическа стая към РУ на МВР Разград.

Те обясниха каква е ролята на полицията, като направиха сравнение между криминална и охранителна. Разясниха как децата могат да ги разпознават и търсят при нужда като се легитимираха със своите полицейски значки. Обясниха на малчуганите къде се намира приемната на полицейския инспектор и в кои случаи може да бъде потърсен.

Апелираха всички ученици да спазват правилата в класната стая и за пътна безопасност. Дадоха насоки как да реагират, когато са сами в къщи и отново припомниха кой е националният номер за спешни повиквания – 112.

Инициативата ще продължи и в останалите учебни заведения на територията на общините Разград и Цар Калоян.