638 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 8 до 14 май 2023 година. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 623 фиша и 64 акта. Шест от актовете са издадени на неправоспособни водачи.

Установени са петима шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Прекратени са регистрациите на осем моторни превозни средства – в шест от случаите причината е неправоспособност на шофьорите, в два – употребата на алкохол от страна на водачите.

През посочената седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия, при които един човек загина, а трима други пострадаха, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 8 май до 14 май се проведе специализирана операция „Товарни автомобили и автобуси“ по линия на ROADPOL. Голяма част от тежките транспортни злополуки по пътищата в Европа с голям брой човешки жертви и значителни материални щети са причинени от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за възникналите инциденти са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите. В хода на акцията са проверени 117 ТИР-а и 29 автобуса. Общо засечените нарушения са 10, като две от тях са за превишена скорост.