Шестият международен конкурс за млади пианисти „Проф. Димитър Ненов” бе официално открит днес в родната къща на виртуозния пианист и композитор. Проявата е организирана от Министерството на културата, община Разград, Разградската филхармония и къща-музей „Димитър Ненов”.
Уредникът в къщата-музей Нели Николова представи журито. Отново тя обясни, че тази година има нов момент с тегленето на жребия и последователността на явяване на младите пианисти в рамките на тридневното издание.
Петчленно жури, с председател проф. Пламен Джуров, ще оценява шестимата участници в конкурса.

Участниците в конкурса ще се състезават в три тура, като предварително са подготвили задължителните „Прелюд“ и „Стакато“ от „Миниатюрите“ на Ненов, както и избрани от тях клавирни творби на композитори по техен избор.

До последния тур се допускат тримата пианисти. Задачата на финалистите е да изпълнят целия клавирен концерт заедно с музикантите от симфоничния оркестър.

Наградният фонд е в размер на 4700 лв., като освен първа, втора и трета е предвидена и награда за най-добро изпълнение на творба на Димитър Ненов. Носителите на първите награди получават покани за рецитали и концертни участия със симфонични оркестри.

Шестото издание на конкурса за млади пианисти ще завърши с галаконцерт на лауреатите в сряда от 19.00 часа в залата на Разградската филхармония.