Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров бяха гости на „Ден на пшеницата“, организиран от ЕТ “Стефан Георгиев – НИМ“ в партньорство с „Байеркропсайанс“ в село Крояч, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

В открития ден участваха представители на Добруджанския земеделски институт-Генерал Тошево, френските семенарски къщи „Лимагрейн“ и „Косад“, селекционерът на сортове пшеница проф. Иван Панайотов, земеделци от региона.

50 сорта пшеница, ечемик, рапица, нахут – българска и чуждестранна селекция – бяха представени на опитното поле край село Крояч, община Лозница. Агрохимичните мероприятия в посевите са изведени по конкретна схема на торене, гостите на Деня на пшеницата имаха възможност да видят и как се държат при голяма суша различните сортове, 20% от които са нови за опитните полета на Стефан Пенев.

Областният управител Гюнай Хюсмен пожела на земеделските производители добри добиви, разговаря с тях и с експертите за очакванията им от вече стартиралата жътва.