Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград Милко Ив. от село Кочово бе признат за виновен за изнудване и блудство с 14-годищно момиче, извършени със сила и заплашване, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Състав на Разградския окръжен съд му наложи общо наказание за двете престъпления лишаване от свобода за 4 години и 8 месеца при първоначално строг режим и глоба от 5000 лева.
До присъдата се стигна, след като подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие, за да получи наказание, рецудирано с една трета. 39-годишният Милко Ив. има зад гърба си 11 присъди, като осем от тях е изтърпял ефективно в затвор.
На 25 октомври 2016 г. около 21 часа вечерта той застигнал по пътя към разградския кв. „Орел“ 14-годишното момиче. Със сила и заплаха с нож мъжът завлякъл момичето в храстите и извършил блудствени действия. Поискал жертвата да му предаде парите и златните си накити. Когато разбрал, че 14-годишната не носи ценности и пари в себе си, той отнел със сила и заплаха мобилния й телефон със СИМ-картата.
Момичето обещало да му даде пари, които подсъдимият искал за наркотици. Обяснила му, че баща й работи в чужбина и в дома си има и пари, и златни накити. След като претърсил дрехите й, Милко открил само 40 ст. Тогава я заставил да върви до дома си, като я държал за ръка, за да не избяга.
В дома си 14-годишната жертва разказала на майка си какво се е случило. Подали сигнал на спешния телефон 112. В дома на пострадалата пристигнала полиция и автопатрулен екип, който започнал да издирва извършителя по даденото описание от жертвата. На 26 октомври 2016 г. в 19 часа 39-годишният опасен рецидивист е задържан. В автомобила, с който се е придвижвал, е открит и иззет и мобилният телефон на жертвата с повредена СИМ-карта.
Милко Ив. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от деня на установяването му като извършител на деянията.
Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.