3D-проекти и колажи изработиха ученици по програма на РУ-Разград

Дейностите се реализираха в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Езерче

„Зелена светлина“ е проектът, по който повече от три месеца работят инспекторите Детска педагогическа стая в РУ-Разград Надежда Обрешкова и Тезджан Бошнакова. Днес се проведе заключителното занятие с учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Езерче. Целта на дейностите е превенция на личната и пътна безопасност на подрастващите, начин да се привлече вниманието им към емоционалните травми и законовите последици. Проектът, посветен и на 1 юни, бе финализиран с представянето на колажи и 3D – проекти, изработени в екип. Състезаваха се пет отбора – три от начален и два от среден курс. Всеки тим презентира идеята си и представи това, което учениците заедно са сътворили.

Творбите бяха оценявани от жури в състав: заместник кметът на община Цар Калоян Мерал Караалиева и началникът на отдел „Закрила на детето“ Глория Костова.  Реалистичните релефни проекти, изработени от децата във втори, трети и четвърти клас с биоразградими материали затрудниха изключително много журито. В крайна сметка бе взето единодушното решение да се присъдят три първи места. При учениците от седми клас вниманието грабна колаж с математически формули, дело на отбор „Дрегер“, който заслужи призово място заедно с творба за безопасно управление на велосипед. Всички участници получиха читателски дневници, грамоти и много награди – волейболни и баскетболни топки, комплекти за бадмингтон и тенис на маса, дартс и шах. Финансовата подкрепа бе оказана от община Цар Калоян.

Как трябва да се държим на пътя като водачи, велосипедисти и пешеходци, какво означава да сме дисциплинирани и отговорни както към себе си, така и към другите участници в движението, как да изградим коректни инстинкти за самосъхранение, съобразителност и правилна преценка в условията на неизвестност са част от знанията и уменията, усвоени като крайни резултати по проекта.

Вторият модул от заключителното занятие „Ваканция, здравей!“ по Националната програма „Работа на полицията в училищата“ ще се реализира в учебните заведения на община Лозница.