36 предмета от Регионален исторически музей Разград ще бъдат експонирани в австрийската столица до месец юни, съобщиха от културната институция. В средата на март 2017 с тях ще бъде открита изложба „Метали, ресурси и контакти в българските земи през бронзовата епоха“, посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

По този повод от Разград в понеделник отпътува най – голямата находка в Европа от каменни калъпи за отливане на бронзови оръжия. Тридесет и един на брой, калъпите от Късната бронзова епоха (на повече от 3000 години) са собственост на Регионален исторически музей – Разград. Открити са случайно през 1963 година при изкореняване на гора в землището на село Побит камък. Те са предназначени за отливане на метални предмети като брадви, мечове и скиптри.

Другите експонати на РИМ – Разград, които са поканени за участие в изложбата са колективна находка от керамични съдове, също от Късната бронзова епоха. Интересно е съвпадението, че не само са от същия период като калъпите, но и са открити също през 1963 година. На тях са попаднали местните хора от с. Черковна при разкопаване на стар извор.

Експозицията е част от съвместен проект Българската и Австрийската академии на науките и в нея ще бъдат показани предмети, собственост и на други български музеи.