Областният преглед на художествената самодейност на пенсионерските клубове и читалища,
посветен на Международния ден на възрастните хора 1 – ви октомври под надслов „Животът е чудесен с приятели и песен”, бе официално открит в залата на НЧ „Развитие 1869” в Разград днес.

Проявата се организира от Общинския съвет на пенсионерите със съдействието на община Разград и под патронажа на кмета д-р Валентин Василев.
Целта на фестивала е да съхрани, популяризира и предаде на младото поколение богатото фолклорно наследство.
34 са самодейните състави, а участниците – 346, сред които и индивидуални изпълнители от пенсионерските клубове и читалища в Лудогорието, които се включиха в тазгодишното седмо издание на фестивала. Най-малката участничка е 5-годишната Айше Ахмедова от Благоево , а най-възрастната – 90-годишната Тодорка Йорданова от клуб „Гергана“ в Исперих.
Жури в състав: председател Иван Жеков – преподавател, диригент и ръководител на певчески състави, и членове: Свилена Дечева – музикален педагог в ЦПЛР ЦРД и Даниела Ганчева – етнолог и уредник в РИМ, ще оценява изпълненията.

Председателят на Областния и Общински съвет на Съюза на пенсионерите Иванка Добрева откри проявата, като подчерта, че целта на инициативата е да бъде съхраняван и популяризиран българския фолклор, а чрез него възрастните хора да се чувстват полезни и да намират място за изява. Тя пожела на участниците да се представят на високо ниво и максимално да затруднят журито. Поздравления към присъстващите отправиха градоначалникът д-р Валентин Василев и зам. областният управител Виолета Тодорова.

Първи на сцената за да поздравят възрастните хора по случай предстоящия им празник излязоха талантливи малчугани от Центъра за работа с деца, Музикална школа „Илия Бърнев“ и ЦДГ №4 „Митко Палаузов“.

По традиция участниците във фестивала ще получат грамоти, а журито ще класира най-добре представилите се.