Областна администрация Разград започна инициатива за събиране и обобщаване на информация и снимков материал за военните паметници и паметни плочи на територията на областта, съобщиха от пресслужбата на губернатора.

Събраната информация ще бъде подредена в изложба, която се предвижда да бъде открита на 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Целта на инициативата е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Защото военните паметници са мостът между миналото и настоящето, по който преминават различните поколения. Цялото ни общество имаме своето място в превеждането по този мост на младите поколения българи и отговорности в опазването и поддържането на тези паметници.

По този повод се проведе среща на зам.- областния управител Виолета Тодорова и служители от областна администрация, със Стоян Великов – председател на Съюза на ветераните в България и о.р. полк. Огнян Кирилов – председател на ОС на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които представиха ценна информация и заявиха желание да ни съдействат. Те подкрепиха идеята и изразиха мнение, че военните паметници, като символ на хилядите знайни и незнайни гробове на български войници, имат особено значение за настоящето и бъдещето и ние не трябва да допускаме да бъдат забравени.

По време на срещата бяха споделени историческите причини за издигане на някои паметници и интересна информация, свързана с поставянето на някои паметни плочи.
Стоян Великов представи собственоръчно направена карта с населените места на територията на областта, в които има издигнати паметници и поставени паметни плочи.