36-годишният разградлия и бивш футболист Галин Цонев пръв стигна до Богоявленския кръст, хвърлен днес в ледените води на язовир „Пчелина”. Той бе поздравен от всички участници и възнаграден с аплодисментите на публиката. Младият мъж работи в ОД на МВР Разград, а иконата и кръста ще постави на видно място в дома си, сподели той. „Отдавна имах желание да участвам, бях първият записал се”, каза още късметлията.

След повече от две десетилетия старата българска традиция възкръсна в Разград и събра 25 юнака, които се хвърлиха в ледените води. Най-малкият бе 12-годишният Александър от Варна, който е с разградски корен и скача за кръста от 9-годишен. Най-възрастният плувец бе 75-годишният Росен Лицов, дългогодишен воден спасител.

Церемонията бе наблюдавана от стотици – от невръстни бебета до хора на преклонна възраст. Тъпан, гайда и развяваните трибагреници допълваха празничната атмосфера. Божият символ бе осветен от архиерейския наместник отец Георги, след което той го хвърли в язовира.Преди да излязат от водоема позамръзнали, но удовлетворени, всички плувци заедно скандираха „Българи, юнаци”!

Организаторите – Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев се бяха погрижили да има голям и хубав огън, чай и сгряващо вино за присъстващите, както се и полага на един истински Йордановден.