246 малки художници участваха в конкурса за рисунка на асфалт, част от фестивала „Шарената въртележка” и инициативата „Дни на Европа”.

Конкурсът се проведе пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в първи ден от посветения на ърви юни фестивал. С пожелания към малчуганите в навечерието на техния празник конкурсът бе открит от заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев.

Според регламента още от първоначално обявената от организаторите от ОИЦ дата за конкурса – 9 май – бе предвидено децата да бъдат разделени в три възрастови групи – до 7 години, 1-4 клас и 5-8 клас, те имаха 30 минути да нарисуват творбите си на тема „Децата на Разград рисуват Европа”. Преди да започнат да рисуват малките художници получиха цветни тебешири и фланелка или шапка с логото на организаторите от ОИЦ. Работата им бе оценена от жури в състав: експертите от Община Разград Есин Юсеинова, Теодора Ненкова, Ралица Николова и Кольо Колев, както и експертът в Областния информационен център Емил Чанков.

Във всяка от възрастовите групи бяха излъчени по петима призьори: първо, втори и трето място, както и по две поощрителни награди. Наградите – пособия за рисуване – на отличените връчи заместник-кметът Добрин Добрев. Ето имената на призьорите: 1 група – Дарена, Еляй, Михаела, Елизабет, Габриел; 2 група – Кристияна, Стефани, Тея, Трифон и Деница; 3 група – Алекса, Василена, Неслихан, Доротея и Алейна. Най-малкият участник в конкурса бе 2-годишният Габриел, който спечели и поощрителна награда в най-малката възрастов група.

Докато талантливите художници рисуваха, техни връстници участваха в забавленията, предвидени в първия ден на фестивала „Шарената въртележка”: возеха се на влакче, въртяха се на въртележка и скачаха на батут. Всяка от атракциите е на цена по 1 лев. Те ще работят и днес, 1 юни на площад „Независимост”.

Ето още какво очаква децата на Разград навръх техния празник. От 10,00 до 14,00 ч. на 1 юни на площад „Независимост” ще има презентации на предучилищното образование. Между 15,00 и 18,00 ч. в шатрите на площада ще бъдат подредени работилнички на основни училища от Община Разград – ОУ“В.Левски“, ОУ“Н.Икономов“, ОУ“Н.Й.Вапцаров“, СУ“Христо Ботев“, ОУ“Отец Паисий“, ОУ“Ив.С.Тургенев“. По същото време Центърът за работа с деца ще представи програма под надслов „Игри-дискотека с ЦРД”. От 17,00 ч. децата ще имат възможност да гледат в залата на Общинския културен център най-новото детско представление на Театрално-музикален център-Разград „Как се ражда звезда”, а час по-късно – в 18,00 ч. – на площад „Независимост“ започва конкурсът „Моят домашен любимец”.

Още снимки вижте на Фейсбук профила на Община Разград.