Променливото време наложи изменения в предварителната програма, но не спря желаещите жители на Разград и други населени места да се включат в инициативите от кампанията „Дни на Европа”. Конкурсът за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа” се отложи за друг празник – 1 юни, Денят на детето.

230 любители на колоезденето се включиха в традиционната, вече 12-та, обиколка на обекти в Разград, изградени или ремонтирани по европроекти. Това е с 10 души повече от предходната година. Стартът на обиколката бе даден от заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев, който е и ръководител на проекта „Ефективно функциониране на Областен информационен център – Разград през периода 2021 – 2023г.”. Община Разград и ОИЦ са организатори на кампанията, посветена на Деня на Европа. Тя  се провежда в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка”, Аматьорски отбор „Раздвижи се”, организирани отбори от училищата и Филиал – Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“, ПФК„Лудогорец 1945” и Баскетболен клуб „Вълци Разград”. Районно управление – Разград също се включи в събитието с кампанията „Движи се безопасно!”, насочена към младите участници в движението. По трасето от площад „Независимост” до Археологическия резерват Абритус се пуснаха колоездачи на възраст от 4 до 78 години, колоната водеше балканският и републикански шампион и рекордьор Мирослав Минчев.

Близо една четвърт от участниците освен добро настроение и тонус, както и фланелки с логото на инициативата, получиха и предметни награди от томбола. Преди тегленето й подаръци получиха най-малките участници – 6-годишната Симона и 4-годишната Айлин, както и най-възрастният – Йордан Тодоров на 78 години. Призовете бяха различни аксесоари за управление на велосипед, а с награди се включиха и от велоклуб „Пегас”, баскетболният отбор „Вълци-Разград” и футболният „Лудогорец” с топка с автографите на всички футболисти. Най-чакани бяха четирите големи награди – тротинетка спечели 14-годишната Александра Петрова, а велосипеди – 38-годишната Магдалена Раданова и третокласниците от ОУ”Васил Левски” Милен Гичев и Калоян Димитров.

Голям интерес предизвика и новият елемент в кампанията „Дни на Европа” – концерт на популярни и любими на младите хора български изпълнители. Заради променливото време концертът на рапърите Тото и Лъчо от „Скандау” се проведе в залата на Общинския културен център, а не както бе предвидено – на открито. Започна с изпълнения на талантливите деца от музикалните школи в града: Пресияна Тодорова и Диляра Назиф от Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ”Развитие 1869” с вокален педагог Детелина Тодорова; Божидара Янева, Николая Николова, Елица Генчева, Надежда Дочева и Дея Куманова от „Enjoy Music and Art School” с вокален педагог Адриан Маджаров; Васил Петров, Максимилиана Михайлова и Жанет-Мари Кръстева от Школа по поп пеене към ЦПЛР Център за работа с деца с вокален педагог Свилена Дечева. В програмата със свой танц участваха и ТФ “Феникс“ към ЦПЛР ЦРД с ръководители Иван Стоянов и Ирина Стоянова. Освен местните изпълнители много аплодисменти предизвика и Александър Николов от „България търси талант”, който пя и свири на китара преди рапърите. Тото и Лъчо от „Скандау” изпълниха много от актуалните си хитове, запети и от публиката. Двамата си спомниха, че са идвали в Разград за последен път преди 4 години и имат чудесни впечатления от почитателите си тук, по време на концерта им хрумна дори да променят заглавието на едно от парчетата си на „Разградчанка”.