19-ят поход „По стъпките на Бедреддин” се провежда днес и утре в Разград. Организатори на събитието, което ще премине под формата на семинар са: Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, Министерство на образованието и науката, Великотърновски университет„Св. Св. Кирил и Методий”, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Община Разград.
Проявата бе открита днес в 10,00 ч. в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”от д-р Анатолий Кънев – председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”.
На откриването присъстваха кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Галина Георгиева, представители на различни културни институции в града, както и гости – педагози и общественици от 6 области.
Д-р Кънев подари на кмета, на председателя на местния парламент и на губернатора по едно списание и книга за Свещари с пожелания да стопанисват добре града и областта, като изрази надежда, че и в бъдеще местната власт ще подкрепя и развива традициите и различните културни иницативи в града. Кметът д-р Василев подчерта, че занапред културната сфера ще получава дори по-сериозна подкрепа, отколкото е получавала досега.
Проф. Христо Матанов изнесе първата лекция на тема „Българите и българските земи по време на османското нашествие”.
В следобедните часове проф. Милко Палангурски запозна участниците с „Българо-турските отношения от Освобождението до 1944 г.”.
В 17,30 ч. ще бъде представена книгата за Юксел Чаушев „Тук на тази земя”.
Проявата продължава и утре, като от 9,30 ч. започва разговорът с главния експерт в Министурството на образованието и науката Христина Маркова на тема „Място и значение на извънкласните и извънучилищните дейности”.
В 11,00 ч. участниците ще посетят Регионалния исторически музей и Археологически резерват „Абритус”.