Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен, заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и главният секретар Михаил Тодоров се срещнаха със 17-членна делегация от Гимназията за социални науки в Текирдаг, Турция, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

Педагозите, водени от директора на училището Ахмет Джошан, са на посещение в Разград по покана на своите партньори от ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“-Разград с директор Пейчо Георгиев. Преди месец в Текирдаг директорите на двете училища подписаха споразумение за сътрудничество на турски и английски език, екземплярите на български език бяха подписани днес в присъствието на Областния управител Гюнай Хюсмен, като един екземпляр от документа остана за съхранение в Областна администрация. Двамата директори подариха на Областния управител химикалите, с които бе извършено подписването.

„Уникално явление е сътрудничеството между двете училища, убеден съм, че то ще укрепи българо-турското приятелство. Когато децата отидат на място и видят как живеят и как се учат връстниците им, това със сигурност ще доведе до дългосрочни крепки връзки между двата народа“ – заяви в приветствието си към педагозите г-н Хюсмен.

Той връчи плакет на Областния управител на Ахмет Джошан, двамата си размениха и сувенирни подаръци.

Споразумението за сътрудничество между двете училища е със срок 5 години, предвижда обмен на ученически и учителски групи, както и на добри образователни практики.