15 танцьори и певци от две формации към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград се завърнаха от участие в юбилейното десето издание на международния фестивал „Балканско детско веселие“, организиран от Областната управа на Одрин по повод Деня на детето, който в Турция се отбелязва на 23 април, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Визитата на малките таланти бе поредното посещение на жители на Лудогорието, случило се въз основа на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете области, подписана през декември 2017 г.

Десет детски състава от България, Румъния, Хърватска, Молдова и Турция участваха във фестивала. Домакин на всеки бе различно училище в Одрин. Разградските певици от Школата по вокално пеене към ЦРД Мария Божидарова и Татяна Славова и танцьорите от Танцова формация „Феникс“ бяха посрещнати от учители и ученици от Основно училище „Селимие имам хатип“. В двата фестивални дни талантите от Разград имаха две концертни участия. На 22 април пяха и танцуваха на откритата сцена „Гьолет“ в новата част на Одрин, а на 23 април – на централния площад отново обраха овациите със своите завладяващи изпълнения.

Две от децата – Татяна Славова и Йоана Петева – заедно със Свилена Дечева – имаха и официална среща с валията на Одрин Екрем Джаналп, на когото подариха сувенири със символи на България: макет на част от Панагюрското съкровище, чаша с герба на Разград и сапуни с аромат на българска роза.

Групата от ЦРД посети и част от туристическите забележителности на Одрин.

„За децата представянето пред публиката на южната ни съседка бе много приятно и запомнящо се преживяване, искат да се върнат пак“ – коментираха ръководителите им Свилена Дечева и Иван Стоянов. Те изразиха благодарност към Областния управител Гюнай Хюсмен за възможността да участват в този престижен фестивал, даващ шанс децата да се представят на международна сцена.