С фолклорен семинар на площада пред Общинския културен център започна 14-тото издание на Националния фолклорен фестивал „Капанска китка“.

В него се включиха танцьорите от 14-те клуба, участващи във фестивала, а лектор бе Илиян Йорданов – създател и ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Нестини“ гр. София. Той показа стъпките на  автентични фолклорни хора и разказа за регионите, където се танцуват.

Официалното откриване, на събитието, което се организира от Община Разград, НЧ“Бузлуджа 2010“ и Танцов клуб „Абритус“ към НЧ“Бузлуджа 2010“, бе в залата на Общинския културен център. На сцената ръководителите на клубовете, които участват във фестивала, бяха посрещнати с питка и закичени със здравец.

Фестивалът бе открит в един глас от председателя на Настоятелството на НЧ”Бузлуджа 2010” Миглена Новакова и ръководителите на клуб „Абритус” Емилия Русева и Кремена Иванова. В приветствието си към участниците в събитието Емилия Русева припомни ролята на основателя на клуб „Абритус” Кънчо Върбанов за създаването и провеждането на фолклорното събитие. Изтъкнатият хореограф и носител на званието „Почетен гражданин на Разград” почина през 2023 г. и това е първото издание на фолклорния фестивал без негово участие, затова 14-тото издание се провежда в негова памет, а след официалното откриване бе представена мултимедийна презентация за живота и творческото развитие на Кънчо Върбанов.

На церемонията по откриването бе изтеглен жребият за поредността, в която ще танцуват клубовете. Те ще представят по два народни танца, единият е задължително от региона, от който е клубът.

Голямата награда на Кмета на Община Разград получи Клуб за народни хора „Фолклорна плетеница“ гр. Попово с ръководители Станимир Иванов и Силвия Маринова.

Кметът Добрин Добрев поздрави организаторите и участниците за прекрасното културно събитие, което традиционно се провежда в Разград и на чиято сцена фолклорни клубове от цялата страна показват висок професионализъм и изящество на танца.