Шест досъдебни производства са образувани при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, която се проведе на 22 февруари на територията на ОДМВР-Разград.

В хода на предприетите процесуално-следствени действия от полицията е извършено претърсване в частен дом в село Ясеновец, обитаван от 58-годишна жена. В имота са открити артикули, обозначени с търговски марки, предлагани без съгласието на притежателя на изключителното право. Иззети са дамски чанти, портмонета и обувки с логото на Gucci, Tommy Hilfiger, Dior, Guess, Versace и други. Конфискуваните артикули са близо 1 700. Образувано е досъдебно производство по чл. 172 Б от НК.

На територията на РУ-Исперих са извършени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по досъдебно производство. В частен имот са открити 10 електронни вейпа – стъклени ампули със смолиста течност – пълнител за електронна цигара. С полеви наркотест течноста от ампулите е изследвана и реагира положително за наличие на канабис. Притежателят им е задържан. Образувано е досъдебно производство по чл.354 А, ал.3 от НК.

Поредният фалшив пенсионер е установен при разследване на сектор „ПИП“. 66-годишна жена от Цар Калоян, използвала неистински документ /експертно решение на ТЕЛК/, от септември 2006 година до момента получила неправомерно 49 000 лева под формата на лична пенсия за инвалидност. По случая се води досъдебно производство по чл.212, ал.2 от НК.

Акцизна стока без бандерол е установена и иззета от частен имот в кубратското село Беловец. В дома на 51-годишен мъж са намерени около 300 литра етилов алкохол – акцизна стока по смисъла на чл. 2, т.1 от Закона за акциза и данъчните складове.  Иззет е и казан за изваряване на алкохол. Води се досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

10 КПП-та бяха изградени от екипи на Жандармерия, Охранителна и Криминална полиция със задачата да осъществяват пълен контрол над автомобилния поток. Мобилни екипи извършиха проверки в игрални зали, казина, автоморги, заложни къщи, питейни заведения, паркове и сборища на лица от активния криминален контингент. Проверени са 2 заложни къщи, 6 пункта за черни и цветни метали, 20 сборища, 4 заведения и 10 търговски обекта.

  В хода на операцията по противодействие на битовата престъпност бяха проверени 496 лица и 393 моторни превозни средства. За констатирани нарушения са съставени 105 наказателни документа. Профилактираните лица от активния криминален контингент са 16.