Празничният детски фестивал „Шарената въртележка“ започна с инсталирането на символа на събитието на площад „Независимост“. Днес и утре децата на Разград ще могат да се возят на въртележката на символична цена от 1 лев. Същата е и цената за играта на батут, както и на разходката с влакче в централната част на града. На площада има и обект за продажба на понички, както и тематични рамки за снимки с надпис Първи юни или приказни герои.

Празничният детски фестивал „Шарената въртележка“ се организира от Община Разград съвместно с ЦПЛР Център за работа с деца. В програмата са включени: конкурс за рисунка, презентации на детски градини и училища, театрален спектакъл.

Конкурсът за рисунка е днес, 31 май. Той се организира от Областния информационен център и е част от инициативата „Дни на Европа“, бе отложен от 9 май заради променливото време. В 17,30 ч. пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” малчуганите ще рисуват на тема „Децата на Разград рисуват Европа”.  Участниците в конкурса ще получат брандирани фланелки или шапки на Областен информационен център – Разград и комплект цветни тебешири. За целта е необходимо 30 минути преди началото, ръководителите на групи от училища или школи да представят на организаторите списък по образец на ОИЦ, а участниците извън групите да се запишат на място. Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи: до 7 години, I-IV клас и V-VIII клас. Пособия за рисуване ще са наградите за отличените от жури малки художници във всички възрастови групи.

Останалите събития от празничния Първи юни ще се случват на площад „Независимост” пред Общинския културен център (Новия театър) на 1 юни, четвъртък.

От 10,00 до 14,00 ч. на площад „Независимост” ще има презентации на предучилищното образование. Между 15,00 и 18,00 ч. в шатрите на площада ще бъдат подредени работилнички на основни училища от Община Разград – ОУ“В.Левски“, ОУ“Н.Икономов“, ОУ“Н.Й.Вапцаров“, СУ“Христо Ботев“, ОУ“Отец Паисий“, ОУ“Ив.С.Тургенев“. По същото време Центърът за работа с деца ще представи програма под надслов „Игри-дискотека с ЦРД”. От 17,00 ч. децата ще имат възможност да гледат в залата на Общинския културен център най-новото детско представление на Театрално-музикален център-Разград „Как се ражда звезда”, а час по-късно – в 18,00 ч. – на площад „Независимост“започва конкурсът „Моят домашен любимец”.

И за двата фестивални дни Община Разград е предоставила безвъзмездно за ползване една от къщичките на площад „Независимост“ за благотворителен базар под надслов „Заедно за Марти“. В нея може да закупите: книги, детски играчки, аксесоари за коса, бижута, лакомства, сокчета и още продукти, предоставени от дарители. Може да се закупят и билети за благотворителния концерт на Капански ансамбъл на 15 юни в подкрепа на нашия съгражданин Мартин Христов, който се бори с тежко заболяване.