Може ли Пипи Дългото чорапче да продължава да живее сама с маймунката си господин Нилсон и със своя кон, който държи на терасата, докато баща й, капитан Дългия чорап, кръстосва  моретата и управлява своя остров? Опасно ли е за деветгодишното момиченце да заспива само без възрастни хора у дома, редно ли е да не ходи на училище и какво трябва да се направи, за да бъде Пипилота едновременно на сигурно място и  да е щастлива,  както досега?

Това бяха  въпросите, на които децата от четвърти „б“ клас на ОУ „Васил Левски“ търсиха с помощта на Закона, симулирайки съдебен процес в залата на Районния съд в Разград. Облечени в черни тоги зад съдийската банка седнаха магистратите Алейна, Радослав и Максим. Протокола  водеше секретарят на съда Даная.

Четирима адвокати спориха къде ще е по-щастлива Пипи – в дома  си, където живее сама или в приемно семейство. Нейният адвокат Есин и адвокатът на баща й Владимир настояваха тя да остане в къщата на капитан Дългия чорап. Ролята на морския вълк пое Александър. Той застана  пред съда с превръзка на окото и обясни, че е много богат и праща достатъчно пари на дъщеря си, за да живее тя добре и да се грижи за господин Нилсон и коня. Не може да не се ходи на училище, да не се мият зъбите и да не спазват хигиенни навици, категорични бяха адвокатите Мелиз и Ивета, които настояха Пипи да иде в приемно семейство.

За да стане ясно  как живее червенокосото  момиченце  с щръкналите плитки бяха разпитани  нейните приятели Томи и Аника, техните родители семейство Сетергрен, полицаят Борислав, който се яви в залата препасан с пищов на кръста. Показания даде и крадецът, който ходил да търси пари у Пипи, но не можал да я обере. Накрая психологът и социалният работник представиха своите експертизи, в които обясниха, защо дете на 9 години не може да живее само.   Пипи, в ролята на която бе Надежда, вирна нос и каза на съдиите, че и е добре сама. И маймунката господин Нилсон потвърди това.

Но… съдът, след като заседава дълго, реши: Пипи ще отиде да живее в приемно семейство. Но  това ще е в дома на нейните приятели Томи и Аника, и техните родители Сетергрен. Защото  тя  ще се чувства по-щастлива сред хора, които обича и познава.

Симулативният процес, разигран на живо от четвъртокласниците, също бе организиран с помощта на възрастните. Освен класният ръководител Елка Иванова в подготовката му активно участваха съдия Нели Генчева от Районния съд в Разград, както и адвокатите Ивелина Игнатова и Цветелина  Ботева.

Проектът е съвместна разработка на децата от училище „Васил Левски“ и МКБППМН. Той е част от Програмата на комисията за  придобиване на правни знания от учениците, която  се изпълнява през месец април тази година в сътрудничество със съда в Разград, обясни председателят на МКБППМН Диана Господинова.