В навечерието на всенародното отбелязване на 145 години от гибелта на Апостола на свободата, четвъртокласници от ОУ „Никола Йонков Вапцаров”, с класен ръководител Светла Николова, посетиха Детския отдел на РБ „Проф. Боян Пенев” в Разград, съобщиха от културната институция.
В уютната обстановка сред книгите бъдещите последователи на Левски с голям интерес изгледаха подготвената презентация за живота и дейността на Апостола, поднесена от библиотечния специалист Даринка Гавазова. Тя постави акцент на изпитанията и лишенията, пред които е бил поставен Дякона, за да постигне своята заветна цел. Запознаха се с клетвата, която той подписва в Букурещ за гласуваното му доверие. Проследиха по картата изградените революционни комитети за периода 1870 г. – 1873 г. Чуха и коя е причината за залавянето на Левски и как става жертва на предателство. Децата останаха впечатлени от достойното поведение на Апостола пред Съда, както и от запазените му вещи – личното му тефтерче и съхранените писма.
В рамките на подготвената литературно – музикална програма за Левски, учениците четоха по роли от Читанката, а Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски” с патос бе поднесено от техният връстник Ники.
Тематично табло, изработено от децата, бе подарък за Детския отдел, което библиотечните специалисти поставиха на видно място.
Възпитаване на младото поколение в родолюбие е един от приоритетите в съвременното българско образование и акцент в библиотечната дейност, коментира директорът на културната институция Женета Александрова.