До 10 май учениците от 1 до 12 клас могат да участват в Зелената олимпиада, съобщиха организаторите от Академика БГ. В специално създадената онлайн платформа zelenaolimpiada.bg те могат да решават тестове на екологична тематика. Всеки желаещ трябва да се регистрира в сайта, като посочи трите си имена, телефон, клас, училище и град. Резултатите ще бъдат обявени на сайта на Зелената олимпиада на 20 май.
Тази година инициативата е част от мащабна информационна кампания на МОСВ „Яко е да си еко“. Тя се провежда с финансовата помощ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г. „, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от кохезионния фонд на Европейския съюз.
Ще бъдат наградени общо 18 участници – по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. Наградите са MP3 плеър за начален курс, смартфон за среден курс и таблет за горен курс.
Шест заключителни събития ще се проведат в градовете с най-голяма активност. На тях ще бъдат поканени училищата с най-много участвали ученици, а Зуека и Рачков ще изнесат уникалното си представление „Яко е да си еко“.
Зелената олимпиада е най-мащабната екологична образователна инициатива. Тя се организира от Академика БГ за четвърта година, като във всяко издание участват близо 5000 деца от цялата страна.