На 24 ноември почитаме паметта на най-образованата светица от всички жени, приели мъченичество в името на Христа.

Света Екатерина е родена през 3 век в Александрия. В онези години Александрия била водещ културен, интелектуален и духовен център в древния свят. Там се намирала и уникалната Александрийска библиотека, която била опожарена, а през 2002 г. отново възстановена, но пожарът унищожил безценни книги и ръкописи.

Света Екатерина била изключително красива, а като дъщеря на управителя на Александрия при царуването на император Максимиан, имала възможност да получи най-квалитетното образование за онези години, до което само изтъкнати мъже имали достъп.

Бащата на Света Екатерина бил заклет езичник, но майка й приела християнството нелегално.

Лично майката въвела младата, красива и образована Екатерина в Христовата вяра.

Тя изпращала тайно своята дъщеря при един отшелник, който открил пред младата и жадна за нови знания Екатерина истинската духовност.

До ушите на императора достига вестта, че дъщерята на предания управител на Александрия и заклет езичник, станала християнка.

Императорът изпратил пратеници при младата и начетена Екатерина, за да я убедят да остави християнството и да започне отново да се кланя на идолите.

Света Екатерина била дълбоко убедена, че тя изповядва истинската вяра, затова искала да накара императора да престане да преследва християните.

Междувременно Света Екатерина успяла да превърне в християни съпругата на императора и неговите съветници.

Вместо да се разкае за своята постъпка, Света Екатерина започнала да поучава императора, а той се разгневил и заповядал да я затворят в тъмницата.

Подложили младата Екатерина на страшни мъчения. Осъдили я на смърт чрез разпъване на въртящо се колело.

В момента, в който Света Екатерина докоснала колелото на смъртта, то се счупило и се разпаднало на части. Много езичници останали впечатлени от случката и разбрали, че това е станало, благодарение на истинския Бог.

Императорът не пощадил девойката и втората присъда била обезглавяване.

Палачите изпълнили присъдата – Света Екатерина приела венеца на мъченическата смърт.

В този момент от Небето се появили Ангели, които грабнали бездиханното тяло на Света Екатерина и го отнесли високо горе на Синайската планина.

След години на това място е построен Синайският манастир, който съществува и днес, и е кръстен на името на смелата Света Екатерина. Това се случило през 6 век при царуването на император Юстиниян I.

Чудотворните мощи на Света Екатерина са извършили безброй чудеса. Света Екатерина помага на всеки, който й се помоли с дълбока и искрена вяра.

Докато била жива, Света Екатерина получила отлично образование, а любовта й към знанието била несломима.

Затова днес Света Екатерина особено много покровителства студентите и учениците по време на тяхното следване и при полагане на техните изпити, за да могат да се представят максимално добре.

Независимо, че Света Екатерина е станала великомъченица без да е била майка, тя е поела духовен ангажимент да помага на жените, за да изкарат по-леко своята бременност, както и при самото раждане, за да протече по-леко.

Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Кети, Катрина, Катрин, Катка, Кина, Кинка, Кета, Куна, Кунка, Тинка, Тина.

Честит имен ден на празнуващите, с пожелания за здраве и щастлив живот!