ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество – Разград бе партньор в откриването на една първа по рода си изложба на ученически вестници „Будителите днес“ в Мраморно фоайе на Столична библиотека, съобщи директорът на разградската образователна институция Цветанка Русева. Това културно събитие, посветено на Деня на народните будители, бе заключителна част на проекта „Училищният вестник – гласът на младите“ на Ученическия парламент на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“.
Изложбата съдържа оригинали на училищните вестници от 1939 г. „Школско звънче“ и „Нашенче“ – притежание на Столична библиотека, каталог на проекта, включващ столичните училища и кратка история на съответното издание, копия на електронни издания, оригинали и копия на училищни вестници от Русе, Разград, Стара Загора, Плевен, Пловдив и други градове в България, ръчно изработена от ученици от 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в София книга за будителите със статии от периодичния печат.
В навечерието на 1 ноември изложбата бе открита от директора на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова и директора на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия инж. Доротея Дончева, в присъствието на много от ученическите редакторски колегии, журналисти, и гости.
Гласът на младите провокира, тревожи, настоява, вълнува и ни радва, защото те са бъдещето на България, те са будителите днес. Нека ги чуем….
Организатор на събитието е екипът на сектор ,,Културна и проектна дейност“ към Столична билиотека. ЦПЛР-ЦУТНТ-гр.Разград съдейства ученически вестници, участвали в националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, да намерят своето достойно място в изложбата. По този повод и предстоящи бъдещи дейности между двете институции, бе сключено споразумение за сътрудничество.