Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за 47-то НС на 14.11.2021 г., не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК. Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Иван Борисов се проведоха в заседателната зала на Областна администрация. В тях от страна на политическите сили взеха участие Мария Господинова /“Има такъв народ“/, Радостина Иванова и Мирена Симова /ГЕРБ-СДС/, Наско Анастасов и   Петя Стефанова /„БСП за България“/, Мехмед Салим /ДПС/,  Иво Димитров /„Демократична България“/ и Симеон Изворов /“Изправи се! Мутри вън!“. Областна администрация бе представена още от заместник-областния управител Драгомир Златев и главния секретар Михаил Тодоров.

   Радостина Иванова предложи председател на РИК да е Хубан Соколов от ГЕРБ-СДС. Тя изтъкна, че Соколов вече два пъти е бил председател на РИК. Коалицията номинира за членове Ралица Костова – Цветанова  и Айсел Хасанова. Наско Анастасов заяви, че „БСП за България“ иска същата позиция в комисията. За председател е предложена Силвия Великова, а за член – Любица Бочева. Мехмед Салим заяви, че и ДПС желаят председателят да е техен представител, но са склонни да направят компромис и да приемат  секретарското място. За секретар партията предлага Нергин Хамдиев. Предложение на движението за член е Юмгюл Ахмедова. Иво Димитров предложи за заместник председател адвокат  Жоро Чобанов, а за член адвокат Ивелина Игнатова. От името на „Изправи се! Мутри вън!“ Симеон Изворов поиска заместник-председателското място да е за Маргарита Тинчева. Малко по-късно в консултациите се включи представителят на „Има такъв народ“ Мария Господинова.  Тя обяви, че партията също държи неин представител да е председател и това е Светлана Неделчева. Григорова предложи за членове Цветелина Ботева и Драгомир Павлов.

   Областният управител Иван Борисов обобщи, че след направените предложения е видно, чеза председателския пост има три кандидатури – от ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. След като не се стигна до компромис за ръководния състав на РИК, той обяви, че ще изпрати протоколите от консултациите на РИК за крайното решение.

  Числеността и състава на РИК са определени в чл. 61 от Изборния кодекс и в Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г. на ЦИК. За райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, числеността на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

  Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

 Съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е следното:

  • Партия „Има такъв народ“ – 3 членове;
  • Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове;
  • Коалиция „БСП за България“ – 2 членове;
  • Коалиция „Демократична България – обединение” – 2 членове;
  • Партия „ДПС” – 2 членове;
  • Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член.