Отричан от някои, но пък и обичан и почитан от много, Международният ден на жената се празнува всяка година на 8-ми март. По улиците се разнасят букети с цветя и подаръчни торбички. Детска ръка старателно рисува картичка и изписва с цветни моливи „Честит 8-ми март, мила мамо!”. В този ден всяка жена е специална, по-обичана, по-красива и по-щастлива.

Опитахме се да разберем какви са очакванията на жените от Разград за празника. Повечето от тях смятат, че букет с цветя и жеста са им достатъчни, макар че, признават те – няма да се разсърдят, ако получат и друг подарък. За някои жени дори само повече внимание на този ден ще ги зарадва.

„За празника очаквам задължително цветя, разбира се, цветето е един прекрасен жест… но може и нещо повече”, сподели млада разградчанка. Студентка заяви, че е достатъчно любимия й да е до нея. „За мен е важно да прекарам малко повече време със семейството си”, каза дама на средна възраст. Други представителки на нежния пол смятат, че 8-ми март е хубав празник, но по-скоро на майката. Има обаче и такива, на които не им е празнично.

Репортерска анкета показа, че жителките на Разград пък предпочитат да подарят на близките си – майки, сестри, приятелки освен цветя и символични подаръци, като сувенири, снимки.

На въпрос трудно ли е да бъдеш жена днес, част от анкетираните разградчанки заявиха, че това е привилегия. Други считат, че да бъдеш жена в днешно време е по-трудно, отколкото е било някога. ”Жената днес е на хиляди места едновременно, поема повече отговорности и задължения, няма почти време за себе си”, казва лекарка.
Решихме да разберем и какво мъжете са подготвили за жените до тях за 8-ми март. Част от отговорите, които получихме са :“Основно подарявам цветя… Цветя, аранжирани с шоколадови бонбони и бутилка вино… Хубав букет и подарък, но като цяло най-вече внимание…Разходка… Козметика и ваучер….Нещо да се почерпи, защото го заслужава…Изненада, но със сигурност много ще се зарадва…“.

Потърсихме и мнението на търговците кое е най-предпочитаното цвете за празника.

Всеобщото мнение на цветарите е, че най-предпочитани са пролетните цветя – лалета, зюмбюли, фрезии, които изместват класическия избор – розите.

Обикновено сумата, отделена за подарък в Международния ден на жената, варира според възрастта на купувачите. „Младите дават повече пари, за да впечатлят, а възрастните искат само да се отчетат“, шегуват се цветарите. Според тях големите и скъпи букети са предпочитан избор за изненада на гадже, докато саксийните растения се купуват за подарък на майка или баба.

Вкусове различни, но може би цветето е задължително, дори да е само стрък карамфил. С цвете казваме всичко онова, което в останалите дни не сме казали. Ден на мама, ден на жената или просто ден за послание с обич към тази, която ни е родила, която ни е направила щастливи…Важно е обаче, любовта и уважението към нежния пол да се показва целогодишно, а не само на 8-ми март.