Два църковни храма в област Разград ще бъдат възродени за нов духовен живот след оказана методическа помощ на Архиерейското наместничество в град Разград от експерти от Областна администрация Разград при изготвянето на мотивирани искания за извършване на неотложни реставрационни дейности със средства от Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет на Република България, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
За извършване на ремонт на църква „Св. Св. Кирил и Методий” в село Мортагоново и църква „Св. Димитър” в село Киченица, община Разград са отпуснати по 8 000 лева.
За реставрация е одобрена и църквата в село Просторно, община Разград, като мотивираното искане е разработено от Русенската митрополия.
Ремонтните дейности включват спешна реставрация на покрив, водосточна система, външна и вътрешна мазилка, полагане на подова настилка и пътеки около сградите на храмовете и др.
За извършване на неотложни ремонтни дейности от Дирекция „Вероизповедания“ е отпуснато финансиране и за десет мюсюлмански храма в област Разград, сред които джамиите в селата Малко Йонково, Лудогорци, Владимировци и Трапище.
Съдействието за реставрацията на храмовете е израз на политиката на Областния управител за опазване на културното наследство и за съхраняване духовността на местните общности в област Разград.