До 16 август посетителите на РБ „Проф. Боян Пенев” имат възможността да разгледат експонираната във фоайето фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, съобщиха от културната институция. Тя е инициирана от РБ „Дора Габе” град Добрич и е посветена на 130-годишнината от рождението на видната българска поетеса (1888-1983 г.).

Изложбата представя в 11 пана документи, които са част от Библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на Виолета Пенева, ИК „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”. Посетителите могат да се запознаят с творчеството на Дора Габе, да прочетат спомени, статии, рецензии, изказвания, награди, грамоти, поздравителни адреси.

Значително място е отделено на Добружда, тъй като поетесата й посвещава не само творчеството си, но и обществената си дейност.

Любопитен момент е многообразната кореспонденция, която ни представя сведения за богатия жизнен и творчески път на поетесата с родственици, близки, Яворов и Боян Пенев. Тук намира място и писмото от Боян Пенев до Дора Габе за чувствата му към Бела и грижите му около гроба на Яворов.

Изложбата включва моменти и от преводаческата дейност на Дора Габе, както и акценти от творчеството й за деца.