Над 400 деца, младежи и възрастни от социални услуги  от девет области в страната  взеха участие в  фестивала  „Пътеводител на доброто“, който се проведе в неделя. Те са служители и потребители на 40 дневни центрове, центрове за обществена подкрепа, домашни социални патронажи, защитени и преходни жилища, домове  за стари хора и др. Форумът бе организиран от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ (БРТИМ), Агенция „Генезис“, „Виталити Груп“ и „Генезис Арт“ под патронажа на кмета на Община Разград Добрин Добрев. 

Мая Михайлова от Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“.заяви по време на откриването, че фестивалът е посветен на 9 юни – Международния ден на приятелството и изрази увереност, че в рамките на програмата участниците ще намерят нови приятели и съмишленици, и ще бъдат обменени добри практики. Михайлова изказа благодарности на всички, спомогнали за реализирането на инициативата и най-вече на Община Разград за подкрепата.

Огромна чест е за Община Разград, че беше избрана като място, откъдето да стартира първото издание на фестивала, каза в  приветствието си към участниците във форума зам.-кметът Елка Неделчева.

Фестивалната програмата започна с панел за представяне на ефективни социални модели в социалната работа, допринесли за развитието на услугата, подобряването на живота на потребителите и популяризиране в общността. Социалните работници от 28 социални услуги в страната се конкурираха в четири категории. Жури от специалисти имаше задачата да  определи големия победител в първи панел и победителите в четирите категории.

Вторият панел бе концерт на открита сцена за индивидуални и групови изпълнения в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство. Паралелно  беше проведен  и флашмоб на приятелството под наслов „Разград, доброта, приятелство, да се хванем за ръце – да направим най-голямото сърце“. Организаторите бяха  подготвили богата програма, с  гост-изпълнители и анимация за деца и възрастни.

Третият панел беше изложба – базар за благотворителна разпродажба на изделия и сувенири, изработени от потребители и служители на социални услуги. В парка бяха разположени 18 шатри и две творчески работилници.