Тазгодишното издание на Фестивала на материалното и нематериално културно наследство „Белите нощи на Разград“ е първото събитие, което успя да разчупи ковид-изолацията. Препълнените дворове на музеите със зажаднялата за културни прояви публика го показа по безспорен начин.

Първата вечер започна с изпълнение на Танцова формация „Феникс“ пред  Художествена галерия „Проф.Илия Петров“, след което в двора на къща музей „Станка Николица“ се състоя премиерата на поетичния  сборник  „Дневникът на сърцето” пна изтъкнатата разградска поетеса Павлина Стаменова. Гостите бяха почерпени с бяло сладко , а срещата откри Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“.

Вторият акцент от първата бяла нощ бе под надслов „Явашов и славянския свят“. Програмата бе дело на НЧ „Развитие 1869“ и включваше рецитал по чешки автори, балетни етюди и изпълнения на музикалното дуо Мила и Красен Иванови.

 След Хашек и Сметана публиката се потопи в магията на българския фолклор.

В Етнографския музей Капанският ансамбъл представи „По Еньов ден – гадаене за любов и наричане за женитба“.

Първата фестивална вечер завърши със спектакъл“Наследството“ – танци ,обреди и ритуали на българите – кукери, джамали и нестинарски игри.  Стотици зрители се събраха на площад „Възраждане“ за да се потопят в неповторимата атмосфера на живото изкуство.

Втората вечер на „Белите нощи на Разград“ се случи на територията на Археологическия резерват „Абритус“. Започна с отбелязването на 1770 години от битката между римляни и готи и смъртта на император Деций Траян. В центъра на събитието бяха клубовете за исторически въстановки „Скития Минор“- Добрич и „Абритус“ – Разград. Те представиха готски и римски военни лагери  преглед на военния строй и автентични римски и варварски костюми от III век.

Паралелно с демонстрациите посетителите успяха да видят и експонираното Варненско златно съкровище- най-старото обработено злато в света.

Кулминацията на „Белите нощи на Разград“ бе концертът -спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ озаглавен „Легенда за траките“.