За дванадесета поредна година Федерацията на жените в Разград съвместно с „Диагностично-консултативен център 1” организира профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Записванията започват следващата седмица – на 23 септември в Химическото чистене на бул. „България”, съобщи председателят на федерацията Любка Стоянова.
Прегледите са насрочени за края на октомври, от 27-ми до 31-ви, като при необходимост и засилен интерес дните на кампанията могат да бъдат удължени. Те ще се извършват на 3 етаж в ДКЦ-1, кабинети 24 и 31. И тази година цената на изследването остава без промяна – 10 лева.
Управителят на поликлиниката д-р Николай Денев обясни, че в тазгодишната кампания ще се включат двама специалисти по образна диагностика от Варна – д-р Миткова и д-р Димитрова. Злокачествените образования на млечната жлеза са на първо място сред онкологичните заболявания при жените. Ето защо всяка жена трябва да започне ежегодни профилактични прегледи след навършване на 30 години, каза още д-р Денев.Дамите след 50-годишна възраст не трябва да загърбват профилактиката и веднъж в годината е необходимо да си правят и мамографско изследване.
През миналата година на прегледите за ранна диагностика на рака на млечната жлеза са се отзовали 421 жени, а през 2013 година – 845.
И тази година ръководствата на фирмите „Млин” и „Дружба” са изявили желание техните служителки също да преминат през тези прегледи, които ще се осъществят на място в предприятията, съобщи Стоянова, като призова дамите от всички възрасти да се грижат за себе си и да не спират да обръщат внимание на най-ценното – своето здраве.