20-годишната състезателка по борба от СКБ“Лютфи Ахмедов“ Фатме Шабан оглави десетката на най-добрите спортисти на Община Разград за 2023 г.

Това стана след предварителни номинации от 10 спортни клуба, развиващи дейност на територията на общината. Общо предложенията тази година бяха 16, четири от клубовете дадоха по една номинация, останалите – по две. От ПФК“Лудогорец 1945“ не излъчиха футболист, а предложиха за най-добър спортист лекоатлета Лъчезар Вълчев.

Следващият етап от провеждането на класацията бе точкуване от 9-членна комисия, в която участват: журналисти, председателя на Постоянната комисия по младежта, спорта и туризма към Общински съвет-Разград, директорите на Спортното училище и на УСШ“Руси Бухтев“ и специалистът „Спорт“ в Община Разград. След сборуването на техните точки резултатите се умножават по предварително регламентирани коефициенти, свързани с възрастовата група, в която са постигнати спортните резултати, както и с конкретното класиране на състезателя на национални и на международни състезания. По-високите коефициенти са свързани с по-предно класиране и по-висока възрастова група.

Фатме Шабан с върхови постижения: първо място при жените в кат. 59 кг. на Държавен личен отборен шампионат и пето място на Европейско първенство за жени до 23 години събра общо 394,80 точки. Тя е републикански шампион в още две възрасти – до 23 и до 20 години, в момента е на трето място в Световната ранглиста във възраст до 23 години, включена е и в разширения състав на Българската федерация по борба за Олимпийските игри в Париж 2024 г.

С 383,99 точки на второ място остана лекоатлетът Лъчезар Вълчев. 18-годишният състезател от СКЛА“Лудогорец“ е с най-добри постижения в състезания от държавния и международния спортен календар съответно: първо място в дисциплината троен скок на Националния шампионат до 20 години и трето място на Европейския шампионат до 20 години.

На трето място с 210,945 точки е 34-годишният състезател и треньор от СКК“Спринт“ Мирослав Минчев. През тази година той е републикански шампион на 1000 м. на Държавен личен шампионат, както и с първо място спринт мъже от Държавен личен шампионат. Най-доброто му международно индивидуално отличие е трето място спринт на Балканиада.

Неговият възпитаник Павел Николов е на четвърто място в десетката на Община Разград. 18-годишният колоездач има две първи места от Държавен личен шампионат за юноши старша възраст в дисциплините спринт и 1000 м. Най-доброто му международно постижение през годината е първо място в спринта на Балканиада за юноши старша възраст. В отборния спринт на същото състезание е на второ място.

На пето място в десетката е боксьорът Благовест Неделчев. 21-годишният състезател от СКБ“Олимпия“ е републикански шампион в кат. 67 кг. мъже на Държавното лично отборно първенство, има и второ място на Държавния личен шампионат.

18-годишният Никола Комаровски от СКК“Будо-Разград“ е на шеста позиция в десетката. Той се е класирал на второ място при мъжете над 75 кг. на Държавно първенство по кумите, както и на трето място при младежи 16-17 години на Балканско първенство по киокушин карате, кат. до 75 кг.

Седми в десетката на Разград е шахматистът Ивайло Енчев. 34-годишният състезател на Шахматен клуб „Абритус“ е на първо място блиц при мъжете на Държавно индивидуално първенство.

На осма позиция е Сейко Калинов от СКБ“Лютфи Ахмедов“. Той е най-младият състезател в десетката – на 15 години. Младият борец е победител в кат. 62 кг. на Държавния личен отборен шампионат при децата, както и на пето място на Европейско първенство U15  в кат. до 62 кг.

Девета е Димана Захариева от СКЛА“Антибиотик“. През тази година 25-годишната лекоатлетка е на второ място в дисциплината троен скок на Националния шампионат.

На десета позиция е състезателят по културизъм от СК“Гладиатор“ Петър Петров. През годината 20-годишният културист се е класирал на първо място физика над 179 см. на Държавно първенство по културизъм.

Излъчени бяха и победителите в останалите категории от класацията „Спортист на годината на Община Разград“.

В категорията „Отбор на годината“ с 60 точки бе избран мъжкият футболен отбор на ПФК“Лудогорец 1945“ с първо място в Efbet лига.

В категорията „Най-добър треньор в индивидуалните спортове“ със 75 точки бе избран Дениз Хамид от СКБ“Лютфи Ахмедов“. Той е и член на комисията, като в гласуването в тази категория не участва.

При колективните спортове за най-добър треньор с 88 точки бе избран Пенко Велчев от БК“Вълци-Разград“.

В категорията „Най-перспективен млад състезател“ с 50 точки победител е 10-годишната Магнолия Райкова. През годината състезателката на СКК“Будо-Разград“ е с 3 първи и 1 второ място от държавни първенства, както и второ място на Балканско първенство по киокушин карате и първо място на международен турнир в Турция.

Призьорите ще получат от Община Разград плакети и парични награди на специална церемония на 15 декември, петък, от 11,00 ч. във фоайето на Общинския културен център(Новия театър) .