Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че по случай Европейската седмица на програмирането удължава приема за безплатните си школи по програмиране и дигитални науки за ученици в 4-7 и 8-12 клас от Разград и региона до 7 октомври.

Кандидатстването става през сайта на Училищна Телерик Академия. Изисква се единствено онлайн регистрация и явяване на входен тест с логически задачи. Не са необходими предварителни познания в областта.

Всяка от програмите е с продължителност 100 учебни часа, разпределени през учебната година. Обученията се водят от опитни преподаватели и специалисти в областта, а след успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик Академия.

 Учениците от 4-ти до 7-ми клас могат да започнат да се подготвят за професиите на бъдещето и да развият логическото си мислене и уменията си да решават проблеми с програмите:

  • „Дигитални науки“ – учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Правят първите си стъпки в програмирането и научават как да се предпазват от опасностите в интернет.
  • „Алгоритмично програмиране“ – програмата навлиза в дълбочина в света на програмирането, като подготвя учениците за участие в състезания и олимпиади по информатика.

За ученици в 8-12 клас – специализираните за гимназиалните ученици програми подпомагат тяхната кариерна ориентация и последваща професионална реализация.

  • „Дигитални науки“ – учениците научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно.
  • „Разработка на игри“ – участниците усвояват едни от най-използваните технологии за програмиране в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават как сами да създават интерактивни компютърни игри и да решават технологични проблеми.

Училищна Телерик Академия в цялата страна, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ подготвя децата и младежите за професиите на бъдещето, като развива логическото мислене и креативността им, въоръжава ги с ключови умения и им осигурява равен достъп до съвременно технологично обучение.