Предприети са всички необходими мерки от отговорните институции за осигуряване на пътната безопасност около учебните заведения в началото на учебната година, стана ясно по време на провелото се днес заседание на Областната комисия по безопасност на движението.

Представител на РУО – Разград обясни, че всички педагози са подготвени в специални курсове, проведени са тренинги с „Пътна полиция”, съставени са най-безопасните пътни маршрути от училището до дома на всяко дете, в училищата и детските градина са раздадени и учебни помагала по безопасност на движението. По отношение осигуряването на безопасността на децата се работи и с родителите.

Началник сектор „КАТ – Пътна полиция” – Разград Деян Симеонов съобщи, че около учебните заведения и детски градини е проверена пътната маркировка, сигнализация и предпазните метални заграждения, които ограничават безразборното пресичане. Засилен контрол върху водачите и пътниците ще се осъществява до 31 октомври.

Създадена е организация представители на Пътна полиция да проведат в учебните заведения занятия с насоченост към пътната безопасност.

Превантивно раздаване на флаери ще започне утре, в първия учебен ден. Към момента анализ на динамиката на пътнотранспортната обстановка сочи намаление на катастрофите, по-малко ранени и убити на пътя в сравнение с първите осем месеца на предходната година. Това е показателно, че взетите превантивни мерки дават резултат.

Контрол е осъществен и по отношение техническата изправност на училищните автобуси, съобщи Белгин Шукри от ИА „Автомобилна администрация” – Разград. Проверени са техническото състояние на автобусите и документацията на водачите, открити са дребни пропуски, които ще бъдат отстранени. Единственият автобус, който не е проверен е на ОУ „В. Левски”, тъй като шофьорът е в болничен. За всяка проверка е съставен протокол, каза още Шукри.

В началото на заседанието зам.-областният управител Нурие Црънгалова обяви, че Областна администрация Разград се присъединява към посланията на Европейския ден без загинали на пътя. По този повод заседанието стартира с клип на специализираната операция за сигурност по пътищата – EDWARD.