Ученици от 5 разградски училища участваха в превантивна кампания „Не шофирай, ако си пил или употребил психоактивно вещество!“.

Инициативата се проведе в понеделник във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия 20 ноември. Организира я Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към него в партньорство със сектор „Охранителна полиция“ към РУ на МВР, Инспекторите от „Детска педагогическа стая“ и 11 доброволци от 8 до 11 клас от: НПТГ„Шандор Петьофи“, ПГИ„Робер Шуман“, ПГТС„Христо Смирненски“, ППМГ„Акад. Н. Обрешков“ и ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф”. 

На един от изходите на Разград учениците раздадоха 200 ароматизатора с логото на кампанията на спрени от служителите на реда за проверки водачи. Ароматизаторите са осигурени от Община Разград и Общински съвет по наркотични вещества.

Учениците обясняваха на шофьорите, че всяка трета неделя на месец ноември в знак на съпричастност към загиналите при катастрофи се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, а полицаите извършваха  проверка на документите на водачите.

„Много е важно да се осъзнае, че пътнотранспортният травматизъм не е просто статистика. Това са реални човешки съдби, много от които унищожени заради поемане на ненужен риск, разсеяност, употреба на алкохол, психоактивно вещество или грешка на пътя. Нека обединим усилия в името на живота, като всеки от нас даде своя принос и бъде разумен по време на шофиране. Безопасността на пътя е резултат от ангажираността  на цялото общество.“ – апелираха организаторите на кампанията.