Педагози от ОУ „Ив. С. Тургенев”- Разград, водени от училищния директор Милена Орешкова, посетиха българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Барселона и подариха на ученици от началния курс картички със символите на Разград, изработени от деца на разградското училище в навечерието на празника на града, съобщиха от ръководството на учебното заведение. Всяка от картичките бе придружена с пояснителен текст за илюстрираната културна и историческа забележителност, името, класа и адрес за кореспонденция на детето, което я е нарисувало.

Контактът с директора и координатор на българското неделно училище в Барселона г-жа Стоянка Колева бе осъществен от началния учител в ОУ „Ив. С. Тургенев” г-жа Емилия Спасова в в рамките на дейностите и инициативите на разградското училище по проекти за международно образователно сътрудничество в eTwinning общността – най-голямата платформа на училища в Европа, част от програмата на ЕС за образование, обучение, младеж и спорт Еразъм+, а срещата постави началото на бъдещо сътрудничество между двете учебни заведения, споделяне на опит и полезни практики в работата и образователния процес, както и във връзка с чествания на националния и официални празници на България.

Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Барселона е създадено през 2009 година към Асоциацията за приятелство и сътрудничество България – Каталуния „Свети Георги” от група родолюбиви българи, които искат децата на наши семейства, живеещи там, да познават корените си, езика, историята ни.

Това е първото българско училище в Барселона, от тази учебна година то има и филиал в близкото градче Мойет дел Вайес, а на първи юни ще чества своята 10-годишнина. В „Св. Св. Кирил и Методий” и филиала му към днешна дата учат 120 българчета от подготвителна група до 12 клас, а екип от десет квалифицирани български педагози води в съботни дни учебните занятия по български език, история и география на България по утвърдените от МОН образователни стандарти,  учебни програми, учебници и помагала.

За децата в българското неделно училище в Барселона родният език е сред четирите езика, който изучават, наред с общообразователната им езикова подготовка в местните училища по двата официални езика испански и каталунски, и по английския език, разказа училищният директор г-жа Колева. Макар някои от учениците в „Св. Св. Кирил и Методий” да са деца на второ поколение български емигранти, те говорят родния си език, познават историята ни, традициите, празниците ни.

Как българчетата в чужбина празнуват Националния празник на България Трети март и как го празнуват връстниците им в България – учениците от българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий”в Барселона и ОУ „Ив. С. Тургенев” в Разград ще си разкажат взаимно след месец в кореспонденция и онлайн чрез създадените контакти между двете училища.