От утре съвместни екипи на Областната дирекция по безопасност на храните и полицията започват обхождането на селата Звънарци и Юпер, и унищожаване на нерегламентирано отглежданите прасета от типа „заден двор”. Това съобщи днес директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев по време на информационна среща, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Областна дирекция „Земеделие“-Разград. След двете села, в събота екипи ще посетят и Исперих, уточни още д-р Драмалиев.

Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Юлиян Йорданов припомни предприетите мерки в ситуацията на обявено бедствено положение – продължава информационната кампания за опасността от разпространение на заболяването АЧС; предприети са мерки за убеждаване на населението да изколи домашните си прасета за да се прекъсне веригата за разпространение на вируса; засилени са мерките за биосигурност във ферми от тип „А” и индустралния свинекомплекс в Исперих; както и осъществяван контрол по пътищата за нерегламентиран транспорт на живи животни.

Лектори на срещата в кафе-аперитив „Зайо Байо” бяха д-р Койчо  Коев и доц.д-р Владимир Петров от
Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет – Стара Загора, които
коментираха прилагането на мерки за профилактика,
ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете.

В проявата се включиха членове на
Постоянната областна епизоотична комисия, кметове на населени места,
представители на Областна дирекция „Земеделие”, на институции, ветеринарни лекари
и заинтересовани граждани.

Припомняме, че бедственото положение в Разградска област заради опасността от навлизането на африканска чума по свинете, бе обявено вчера и ще продължи до 30 юли включително.

През този период ОДМВР-Разград има ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомага ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград.